Vikten av säkerhetsdatablad
Det finns skäl att vara noggrann när man väljer sin doftleverantör. Alla som överväger att ta in doft till sin verksamhet bör be leverantören om ett säkerhetsdatablad där det framgår vilka ämnen produkten innehåller, hur produkten ska hanteras samt där namnet på producenten framgår. Det är viktigt att veta vilka ämnen en kemisk produkt innehåller av flera skäl, särskilt för säkerhet och regelefterlevnad. Du kan använda Kemikalieinspektionens resurser för att identifiera farliga ämnen som bör undvikas. Det är också viktigt att kontrollera om producenten finns med på listan över medlemmar i International Fragrance Association (IFRA). IFRA är ett oberoende branschorgan som kontrollerar doftproducenter. IFRA's uppgift är att skydda konsumenterna genom att certifiera de producenter som agerar ansvarsfullt. Våra dofter kommer från amerikanska ScentAir som är världsledande inom doftmarknadsföring och samtliga dofter är godkända av IFRA. ScentAir är utöver sitt IFRA-medlemskap certifierade av OSHA (Occupational Safety and Health Administration) samt följer kraven i Reach-förordningen. Den EU/EES-leverantör som säljer en kemisk produkt för yrkesmässigt bruk på den svenska marknaden är skyldig att förse mottagaren med ett säkerhetsdatablad på svenska.
Hållbarhet
Vi valde vår leverantör ScentAir på grund av att de är certifierade inom och lägger stort fokus på områden som är viktiga för oss; miljö, säkerhet, kvalitet och mänskliga rättigheter. Vi strävar efter att effektivisera våra transporter såväl från leverantörer som våra tjänsteresor. Vi använder förnyelsebar energi i den mån vi kan och vi arbetar med digitala utskick och strävar efter att bli pappersfria. Utöver vårt engagemang för att använda produkter som inte förorenar luften, återvinner vi alltid när det är möjligt och våra produkter tillverkas av återvinningsbara material när det är möjligt. Vi sorterar allt förbrukat material för rätt avfallshantering, för att se till att konsumtionen av våra produkter leder till minimal miljöpåverkan. Vi strävar efter att driva vårt företag hållbart och arbetar med att använda alla våra produkter effektivt för att minimera svinn.
Kemisk känslighet eller doftöverkänslighet
Det kallas doftöverkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet eller kemisk överkänslighet. På Haukeland Universitetssjukhus i Bergen finns en överläkare och en psykologspecialist som behandlar detta tillstånd. Psykologspecialist Jude Nicholas säger att man vet relativt lite om bakomliggande mekanismer men att en av de viktigaste sakerna de gör vid behandling är att försäkra patienten om att även om det är väldigt obehagligt att uppleva dessa reaktioner så känner vi inte till att det är farligt. Doftöverkänslighet är inte en allergi och därför är inte samma mekanismer i kroppen inblandade. Cirka sex procent av Sveriges vuxna befolkning är doftöverkänsliga och kan när de utsätts för dofter få besvär som irriterade ögon, snuva, hosta, andningssvårigheter, huvudvärk och trötthet. Det är dock inte doften i sig som utlöser besvären utan det anses vara särskilt känsliga receptorer i luftvägarnas slemhinna som reagerar. Därmed kan även doftfria ämnen som testsubstansen capsaicin ge besvär. Doftöverkänslighet är inte det samma som parfymallergi som är en kontaktallergi dvs en allergi där symptom uppstår när doftämnen får kontakt med huden. Våra dofter används inte mot huden. Läs mer om doftöverkänslighet på astmaoallergiforbundet.se, naaf.no samt 1177.se.
Kreativitet och vetenskap
Alla ScentAirs dofter är fria från ftalater och luftvägsallergener. Inte bara ScentAir håller sig uppdaterade med regelverk utan även Uniscent har ett ansvar att löpande säkerhetsställa att våra produkter följer lokala lagar och branschstandarder. Dofter anses vara en kombination av vetenskap och kreativitet. Vårt arbete handlar om innovation, kreativitet och god affärsförvaltning men lika mycket om att följa aktuella lagar och forskningsrapporter. Regelverken kring kemikalier uppdateras ständigt och det kommer nya råd och restriktioner kring kemikalier som vi måste hålla koll på. Det gör vi med hjälp av interna rutiner och extern expertis, bland annat KemRisk